На нас ни се дават първи думата и затова искам да честитя на ГЕРБ, че е първата партия, която печели за втори пореден път парламентарни избори. Това заяви Бойко Борисов по време на първото заседание на НС.

Народното събрание беше избрано след нечестна кампания. Политическите настроения които създадоха компроматите са лош сигнал. Ако някой си мисли че атакувайки нас атакува само ГЕРБ се лъже, уточни Борисов. България е представена по лош и недостоен начин. Той призова да се спре партийното омаскаряване и че ГЕРБ ще работи за възстановяването на доверието към институциите, каза бившият премиер.

Нека с общи усилия, чест и достойнство се откажем от нечестните похвати в българската политика, призова Борисов и допълни, че ГЕРБ иска касиране на изборите, защото вотът и бил опорочен и хиляди не успяха да упражнят спокойно своя вот.

Днес ще подпишем жалбата за касиране, тъй като четири партии нарушиха деня за размисъл с обвинение, че партията фалшифицира резултатите. Суверенът решава с вота си кой да управлява държавата. 1 млн. българи поискаха отново да управляваме след 4 години по време на най-голямата криза, припомни лидерът на ГЕРБ. Ще предложим състав на правителството и отговорно от всички ще бъде то да бъде подкрепено. Дори да не бъде гласуван обаче, кабинетът ще продължи да работи като алтернатива на правителството на БСП. Ще предлагаме идеи за управлението на страната, защото ай-лошият сценарий е безпринципна коалиция, уточни Борисов.

Трудно е да се обясни правителство между БСП, ДПС и Атака. БСП и Атака искат АЕЦ „Белене“, а ДПС не, Атака иска национализация, а ДПС са против, БСП искат увеличение на данъците, докато ДПС са против, припомни Борисов. Затова голяма част от избирателите ще бъдат излъгани и политическите лидери Сергей Станишев , Лютви Местан и Волен Сидеров не трябва да се крият зад Пламен Орешарски. Някой от лидерите трябва да поеме отговорност и да поеме властта, призова Борисов.

Никой не може да попречи на народа да протестира срещу ситуацията, подобна на тази, която Доган взе мандат и се скри зад Сергей Станишев. Механичният сбор от партии обединени от болезнено желание за власт не може да даде добри перспективи за управление. Зад гърба на гражданите страната може да бъде дестабилизирана или да натовари с непосилни задължения за следващите поколения, предупреди Борисов.

ГЕРБ ще работи за по-силна икономика, финансова стабилност, работещи институции, енергийна независимост чрез диверсификация на енергийните източници, запазване и развитие на българската култура, каза Борисов.

Бившият премиер обяви, че първото, което ще направи партията е да внесе предложение за замразяване на депутатските заплати, повишаването на майчински добавки от 240 на 310 лв. Това беше посрещнато с аплодисменти от БСП и ДПС. Ние сме за феър плей, можехме да го приемем на последното си заседание и сега да го изпълнявате, отговори с усмивка Борисов. ГЕРБ ще работи за създаване на нов Кодекс на труда, допълнителни правила на гъвкава заетост, закони за секретните служби. Това, на което може да разчитате от партия ГЕРБ е, че на всички непопулярни мерки, които трябва да ги приложите, може да разчитате на нашата подкрепа, гарантира Борисов.