Все още няма поискан откуп, полицията продължава да разследва случая

Официално не са постъпвали данни за изтичане на информация от МВР, но има такива подозрения. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов в коментар за поредното отвличане, при което бе похитен 20-годишният студент Румен Гунински. Кокинов призова, ако някой разполага с данни, че има изтичане на информация към групите, занимаващи се с отвличания, да бъде така добър и да информира прокуратурата.

В подкрепа на думите му се изказа и говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова: “Ако някой знае имената на прокурори или служители от системата на МВР подпомагащи отвличанията, да дойде и да ни ги съобщи”. Кожухарова бе категорична, че разкриваемостта на подобен тип престъпления основно е в ръцете на МВР. “Ние разчитаме на тях, защото имат достатъчно обучени хора, които ползват оперативни способи, с каквито не разполага прокуратурата”, посочи Кожухарова.

Съвместната работа на прокуратурата и МВР по отвличането на Румен Гунински – младши, продължава. “Животът на това младо момче е застрашен и не искаме да провокираме лицата, които са го отвлекли да му сторят нещо лошо”, с тези думи Кокинов се обоснова и отказа да даде повече подробности във връзка с разследването.

На този етап не е постъпила официална информация похитителите да са се свързали с близки на Румен Гунински или с неговия баща – бизнесменът Румен Гунински. “Аз няма да коментирам дали са осъществили връзка, защото и похитителите гледат телевизия и следят медиите. Препоръчвам на близките да държат връзка с прокуратурата и МВР”, посочи Кокинов.

Градският прокурор на София призна, че в България разследването на този тип престъпления е на много ниско ниво. В прокуратурата от една година работи специализирано звено, което се занимава с отвличанията. Звеното е съставено от трима прокурори, които са минали редица курсове на обучение и ползват опита на колегите си от Европейския съюз и САЩ. “Очевидно е, че ние е полицията сме по-слаби в разследването на този тип престъпления”, призна Кокинов. Той обаче направи уговорката, че прокуратурата не може сама да разкрие извършителите и основно се разчита на МВР.

“Има много сходни неща при това и предишните отвличания. Проверяваме всички версии, които са възможни като логическа конструкция и мотив”, обясни Кокинов. Той не поиска да коментира дали се касае по-скоро за политически мотиви в отвличането, каквито лансира преди ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, или става дума за класическо отвличане с цел откуп, каквато е основната версия на държавното обвинение. Градският прокурор каза, че досегашният опит показва, че обикновено до седем дни след похищението похитителите влизат във връзка със семейството и търсят откуп.

Няма нова публична информация около отвличането на студента Румен Гунински. Това обяви преди заседанието на правителството днес Цветан Цветанов. Той увери, че по случая се работи усилено, но не пожела да коментира дали има напредък по разследването на отвличането.

Проучва се опитът на европейските страни и САЩ, за да се види техния опит в борбата с отвличанията и да се подготви специален закон за отвличанията, каквато идея лансира премиерът Бойко Борисов. До седмица ще е ясно какво точно ще се прави. Идеята за отделен закон за отвличанията бе коментирана и от градския прокурор. „Нека първо да има задържан извършител и после ще говорим за наказанията”, бе мнението на Кокинов.

Синът на правешкия бизнесмен Румен Гунински, който носи същото име, бе отвлечен на 19 октомври около 20.00 часа пред Националната спортна академия в Студентски град. Бизнесменът Гунински е известен с близките си отношения с шефа на “Лукойл” Валентин Златев. Минути след отвличането, Гунински потвърди пред “Всеки ден”, че вероятно ще потърси помощ от приятеля си Златев. Една от лансираните версии е, че зад похищението стои бизнесмен, с когото фамилията Златеви имат имотен спор. Става въпрос за Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганина, който оспорва собствеността на бившата резиденция на Тодор Живков в Правец, както и четири хотела в града, които се водят на фирма “Езтур” с управител именно Румен Гунински – старши.