Днес в Търговище се провежда поредното заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. Кметът на Правец Румен Гунински, който е член на управителния съвет на сдружението, участва в дебатите, след които от общините поискаха повече пари и независимост от държавата.
Представители на сдружението съобщиха пред медиите, че общините ще поискат  повече средства за ремонт на пътищата, така че да се достигнат нивата от 2008 година.
. Освен за пътища, сдружението ще поиска от финансовото министерство повече пари за образование, култура, социални дейности. С 25 млн. лв. ще се иска и да бъде завишена общата изравнителна субсидия за 2013 година. От сдружението се обединиха и за това бъдат въведени средни критерии при определянето на местните данъци и такси в българските общини.
До месец октомври заедно с народните представители по места ще бъдат обсъждани мерките за въвеждане на финансова децентрализация на общините, както и да се подготвят промени в Закона за местното самоуправление.