С промени в няколко нормативни акта правителството регламентира системата за кариерно израстване на учителите и възпитателите в системата на просветата и осигури финансовото й обезпечаване.
 
В правилника за прилагане на Закона за народната просвета се въвежда разпоредба, която определя кариерното развитие като процес на усъвършенстване на компетентности при последователно заемане на учителски или възпитателски длъжности с цел повишаване качеството и ефективността на образователно-възпитателния процес. Длъжностите в детските градини, училищата и обслужващите звена в системата на просветата са: младши учител/възпитател, учител/възпитател, старши учител/възпитател, главен учител/възпитател и учител/възпитател-методик.
 
За заемане на учителските длъжности е необходимо висше образование и професионална квалификация учител, като за старши, главен и учител-методик се изисква не по-малко от 10 г. трудов стаж. Длъжностите „старши учител” ще се заемат въз основа на конкурс.

За да осигури финансово системата за кариерно развитие, правителството измени две от националните програми за 2009 г. за развитие на средното образование – „Диференцирано заплащане” и „Квалификация”. В първата от тях се приема модул „Кариерно развитие на учителите и възпитателите”. Чрез него ще се осигури допълнително месечно трудово възнаграждение за старшите учители и възпитатели в размер на 50 лв., а за главните учители и възпитатели – по 100 лв. месечно.
 
Средствата по този модул до края на годината са 12 млн. лв. За 2010 г., когато ще бъде въведена и длъжността „учител/възпитател – методик”, са планирани 46 млн. лв.
 
С цел превенция на насилието в училищата и създаване на безопасна среда, се създава модул „Квалификация на педагогическите съветници и психолози”. Предвидените по него средства до края на годината са 100 000 лв., съобщава правителственият пресцентър.