Заплатите на учителите в България са вторите най-ниски в Европейския съюз. Това сочат данните от доклад на Еврокомисия, публикуван по повод Световния ден на учителите, който се отбелязва днес. По-ниско платени от българите са само учителите в съседна Румъния.
Средната годишна заплата на учителите в началното и средното училище в България е 10 405 евро, става ясно от данните на комисията. За сравнение в Румъния годишната заплата на учителите е средно 9 614 евро, а в Люксембург, където учителите са най-добре платени, тя е 75 741 евро.
В Гърция преподавателите получават два пъти повече от българските, в Португалия - над три пъти, а в Испания - 4 пъти. На върха на класацията е Люксембург със 7 пъти по-високи учителски възнаграждения от тези в България.
Заради кризата в повечето европейски държави учителските заплати са намалени или замразени, тревожат се от ЕК. В 16 страни заплатите на училищните преподавате са спаднали, а в останалите 11 - са били замразени или са нараснали минимално.
България е сред страните със замразени доходи на преподавателите в средните и начални училища.
Учителите в Ирландия, Гърция, Испания, Португалия и Словения са най-тежко засегнати от бюджетните ограничения и мерките за строги икономии, според доклада.
Заплатите на учителите в България, Кипър, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Великобритания, Хърватия и Лихтенщайн са паднали леко или са останали на същото ниво.
Тазгодишният доклад съдържа сравнителен преглед на заплатите в 32 европейски страни (държавите-членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Хърватия и Турция)