Министър Божидар Нанев заяви, че има реална опасност да се влоши качеството на медицинската помощ на спешните центрове в страната, ако Министерство на финансите не преведе пари на здравното ведомство. В предаването "Кой говори" по Дарик здравният министър обясни, че вчера вечерта е имал среща с премиера Бойко Борисов и финансовият министър, на която Симеон Дянков е поел ангажимент до края на годината да преведе 60 млн. лева за здравеопазване. Бюджетът на здравното ведомство беше намален с 15%. По тази причина психиатричните болници са пред закриване, а спешните центрове имат голямо количество дългове.

„Ако до края на годината ние не превеждаме пари, естествено, че ще се влоши качеството на всички тези заведения и на спешните центрове. Но ние очакваме да бъдат  преведени точно затова - за да не се влошава работата", заяви министър Нанев.

„Намаляването на бюджетът на здравната каса за 2010 г. е решение на Общото събрание основно заради големия бюджетен дефицит Ще има известно лимитиране в някой дейности според този проектобюджет ще бъдат засегнати средства предимно за болнична помощ, т.е. ще могат да бъдат изпълнявани по-малко клинични пътеки", уточни той.

Пред Дарик той каза още:

В БНБ има около 700 млн. лева резерв на касата взехте ли решение каква част от тези пари ще бъде извадена и използвана за здравеопазване.

Все още не сме взели решение.

Вашето предложение.

Каквито пари е възможно да бъдат взети от този резерв - да бъдат използвани.