Депутатите решиха в бюджета на здравната каса за следващата година да бъде заложен резерв в размер на 401 милиона лева. Това стана, след като беше одобрен окончателно разчетът на правителството за средствата на Националната здравноосигурителна каса за 2009 година.

По време на обсъждането на бюджета депутати от всички парламентарни групи се обявиха против толкова голям резерв и настояха част от парите да бъдат използвани в здравеопазването. При гласуването днес резервът беше приет в предложения от правителството размер. Така тези 401 милиона лева ще бъдат замразени в БНБ, с което блокираните средства нарастват на 777 милиона лева.

Депутатите приеха направеното в петък предложение на Румен Овчаров при положително салдо в средата на следващата година да се отпуснат допълнително 5% за разходи на касата.

„Искаше ми се повече пари за здравеопазването, но явно буферите в бюджета са доста тежки”, коментира здравният министър Евгений Желев. По думите му, на заделените пари в резерва все пак може да се разчита. В разчетите е заложено още от 6% на 8% да се повиши здравната вноска. В бюджета на касата са предвидени 931 милиона лева за болнична помощ, 157 милиона лева за първична извънболнична медицинска помощ и близо 155 милиона лева за специализирана извънболнична медицинска помощ.