Голяма част от технологията на MS Surface е вкарана в новото издание на операционната система Windows, разкриха днес специалистите на редмънтския гигант.

MS Surface превръща дисплеите в интуитивен сензорен интерфейс, при който потребителят може да си общува с машината чрез допир директно с екрана. Комуникацията интензивно използва и жестове, например докосване с два пръста: приближаване и отдалечаване на изображение, чертане, завъртане.

Сега компютрите със сензорен екран и Windows 7 ще са способни на същото, заяви Огнян Данчев, мениджър ОЕМ канали в Microsoft България. HP, която вече е готова с модели за Windows 7, е създала нетбук със сензорен дисплей, който да приема команди чрез жестове директно върху екана, а не върху тъчпада.

По време на официалното представяне на Windows 7 Данчев използва именно ноутбука със сензорен екран на HP, за да отвори MS Maps и покаже картата на София. С жестове върху самия дисплей Данчев приближи картината дотолкова, че гостите на премиерата да могат да видят улицата и сградата на мястото на дебюта - Модерен театър на ул. Върбица 12 в столицата.