Около 30 до 40% от компютърните потребители у нас ще преминат на Windows 7 в рамките на идните 12 месеца, прогнозира Майкъл Хартман, генерален мениджър на централата “CEE Multi Country” в Microsoft. Това е наскоро формирано звено в софтуерната компания, което ще се занимава с организацията и “оркестрацията” на работата в многобройните страни от Централна и Източна Европа.

“Трудно е да се предвиди колко хора ще възприемат новата операционна система, но аз очаквам, че тя ще се разпространи по-бързо от Vista”, коментира Хартман. "Моите прогнози са, че за 12 месеца около 30 до 40% от потребителите ще мигрират”.

Според Хартман, много е вероятно индивидуалните потребители да прескочат на новия соофтуер по-бързо от корпоративните клиенти. Така е, защото корпоративните структури обикновено мигрират по-бавно, тъй като при тях подобни промени са свързани с мащабни политики, наличие на бюджети и др.

Въпреки това Хартман се надява, че и при бизнес-потребителите след година вече ще са налице 30-40%, които са стъпили на Windows 7.  

Три основни принципа са залегнали в новата операционна система, разкриха от Microsoft.