Международният съюз по телекомуникации одобри ново решение за зареждане на мобилни телефони – стандартизирано зарядно устройство, което пасва на всички модели и е с висока енергийна ефективност.

Всеки отделен мобилен потребител ще има полза от универсалното зарядно устройство (Universal Charging Solution - UCS), което прави възможно едно и също зарядно да се използва за всички модели и марки бъдещи мобилни устройства.

Освен че драматично ще намали броя на произвежданите заряди устройства, респективно и изхвърляните на боклука опасни отпадъци от тези устройства, UCS има и друго предимство. Новият стандарт ще позволи на потребителите по света да могат да си зареждат телефона навсякъде по света, намалявайки енергийната консумация.

Новият UCS стандарт е базиран на обратна връзка от световната GSM асоциация, която предвижда 50% намаляване на енергоконсумацията на мобилните устройства в режим “standby”. Това ще елиминира 51 000 тона излишни зарядни устройства. Впоследствие ще се получи и намаление на емисиите на въглероден двуокис с 13,6 милиона тона годишно.

Стандартизирането на решението в МСТ е реализирано от Работна група 5, отговорна за околната среда и промените в климата.

Базирани на интерфейса Micro-USB, UCS зарядните ще носят етикет с 4 звезди за енергийна ефективност, а дори може да покрият и по-високо ниво.