Във Франция ползвателите на Интернет, които свалят пиратска музика и филми, ще бъдат принудително изключвани от мрежата. Тази инициатива вече е подкрепена от президента Никола Саркози, пише „Файненшъл таймс”.

За контрола на ползвателите ще бъде създадена специална структура, на която ще бъде възложено да обработва информацията за случаите на „незаконен обмен на данни”, получена от местните провайдери и да отправя предупреждения към най-активните пирати. Ако френските любители на споделянето на музика и филми игнорират призивите да престанат да нарушават закона, те ще бъдат изключени от мрежата, посочва БГНЕС.

Този план за борба с Интернет пиратството най-вероятно ще бъде одобрен от основните играчи на френския пазар на филмова и аудиопродукция. „Файненшъл таймс” уточнява, че в знак на благодарност за толкова радикалните методи за защита на авторските права звукозаписните компании са се съгласили да разпространяват редица архивни френски записи без система за защита от копиране.

Кинокомпаниите от своя страна са решили да намалят време на забавяне на пускането на филмите на DVD от 7,5 месеца на половин година след пускането им в кината. Новата инициатива предизвика силното недоволство на асоциациите за защита правата на потребителите и на депутатите.