Само за седмица са регистрирани 71 нови случая на заболели от новия вирус А(H1N1), по-известен като свински грип. Към момента общият брой на заразените е 205, но най-вероятно тази бройка е много повече, коментира пред Дарик д-р Ангел Кунчев - началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Той обясни, че дори и младите хора в отлично здравословно състояние не са застраховани от усложнения при новия вирус. Училищата в страната трябва да прекратят занятия, когато 25 на сто от учениците и учителите са болни, уточни той.

Вчера беше регистриран вторият смъртен случай, предизвикан от новия щам у нас. 30-годишен мъж от Самоков почина, след като 10 дни не потърсил медицинска помощ.

Ангел Кунчев: Все още темповете не са толкова високи, че да можем да говорим за национална епидемия.

 

Няколко пъти обяснявахте от министерството, че опасността от новия вирус не е голяма. Ето, че за 10 дни нелекуване се стига до фатален край. Всъщност до колко е реална опасността от усложнения?

Ангел Кунчев: Всичко зависи от индивидуалния случай. Ние и сега твърдим, че особена разлика между сезонния грип и този грип няма да има. Само че, първо - заболеваемостта е малко по-висока, което значи, че ще засегне повече хора и второ - ако не реагирате навреме, и от обикновения грип също се стига до тези усложнения. В различните години между 2000-3000 души в България си отиват от грип. Трябва да сме наясно, че вирусът е повсеместно разпространен и срещата с него е много лесна. От тази гледна точка избягването на контакти с видимо болни хора е изключително важна. Колкото и да е странно в такава ситуация е изключително препоръчителна имунизацията със сезонна грипна ваксина, тъй като неминуемо това, което става в момента със свинския грип, ние ще се срещнем и със сезонния грипен вирус.

 

Към момента можем да се ваксинираме само срещу сезонния грип. Ваксините срещу свинския грип ще пристигнат у нас в началото на следващата година.