Резултатът от антигенния тест ще бъде приравнен към този от PCR-а


Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще настоява за запазване на сега действащите ограничения и след 21 декември, когато изтича срокът на сегашната му заповед за частичния локдаун. Според него нощните заведения не трябва да отварят врати, детските ясли и градини трябва да заработят след Нова година, а за отварянето на ресторантите и заведенията предстои да се вземе решение. До четвъртък или петък ще бъде готов анализът, на базата на който ще се обсъдят новите действия на правителството, но е рано да се говори за разхлабване на мерки, обясни министър Ангелов.


Той направи проверка на наличните количества на антигенни тестове и предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК.


Здравният министър обяви още, че очаква след 21 декември да издаде заповед, с която резултатът от антигенния тест за КОВИД-19 ще бъде приравнен на резултата от PCR тест. Работната група, която се занимава с подготовката на това, ще приключи работа до тази дата. Идеята е при наличие на симптоми за коронавирус и положителен резултат от антигенен тест, съответният случай да влиза в статистиката на новооткритите заразени и човекът да попада в хипотезата на карантина, обясни Костадин Ангелов. По думите му личните лекари ще могат да дават направления и за този вид тестове за КОВИД-19. Резултатите от антигенните тестове обаче ще започнат да влизат в информационния регистър след издаването на заповедта, а за предишни периоди няма да се актуализират данни, допълни той.


Костадин Ангелов даде заявка, че желае да стане първият, който се е ваксинирал срещу коронавируса. С уточнението, че не попада в обхвата на първата група за ваксиниране - хората на първа линия - здравният министър посочи, че иска да покаже на българските граждани, че ваксината е надеждна и безопасна. Следобед Ангелов ще се срещне с представители на регионалните здравни инспекции във връзка с предстоящото ваксиниране на медицинския персонал. Според цитираните от него данни между 20 и 48 процента от медиците в различни региони на страната са заявили, че желаят да се ваксинират.


До края на тази седмица около 1,2 млн. антигенни теста ще бъдат разпределени към болници, центрове за спешна медицинска помощ и към РЗИ-та у нас. Те ще се използват за пациенти с оплаквания, относими към КОВИД-19. Осигурени ще бъдат и нови количества от защитни костюми, маски с различна степен на защита и калцуни за медицинския персонал.


Министър Ангелов обясни още, че заболеваемостта от коронавируса у нас е спаднала до 600 на 100 хиляди души, което според него дава глътка надежда. По думите му все още се работи по анализа, който трябва да изясни причините за рекордно високата обща смъртност в България през изминалите месец.