Тази вечер в Survivor: Филипините нови раздори ще разцепят Минданао на две отделни групи. Племената ще се срещнат в игра за имунитет, а стратегиите на всички ще се променят заради приближаващото обединение.

Минданао и Питого се срещнаха в поредната игра за награда. Преди това страстите в лагера на сивите вече бяха взели връх със скандала между Христина и Людмила. Единствено Златина видя в него възможност за коалиция.

Предложената стратегия от Койчев за загуби на всичките игри и гонене на новодошлите от Таяк беше отхвърлена от Христина и Гробаря, който заявиха, че ще дават всичкото себе си, за да побеждават. Така и сториха.

Днес двете племена имаха задача, да избутат огромен воденичен камък със завързани очи през специално трасе, в края на което двама от всяко племе трябваше да наредят пъзел. Печели племето, което първо финишира.

Въпреки, че Питого имаха леко предимство, отново пъзел се оказа голямата трудност в изпитанието. Златина от Минданао обаче беше безкомпромисна и за разлика от Кирил, тя успя да зарадва племето си с победа. Така сивите постигнаха втора победа след голямата битка на племената и замъкнаха в лагера си бира и пържени картофи.

В лагера на Питого вече става нетърпимо, защото Крика се оказа трън в очите на останалите му съплеменници, които смятат фитнес треньора за „въздух под налягане".

Пранджева пък не крие ненавистта си към Людмила, която пък от своя страна в интервю побърза на наплюе Крика, отсичайки, че той е лицемер. Самият Митьо пък смята, че в племето всичко си е ок. С такава мисъл се запъти към следобедната битка на машините, заедно с Любен.

Двамата срещнаха тежката артилерия на Минданао - Койчев и Йочколовски, които донесоха втора победа за племето си. Двете двойки трябваше да пълнят кош на противника с кокоси, докато един от противниците държи коша с въже.

Целта пред двата отбора беше да пълнят колкото може по-бързо коша на другите, за да натежи повече. Губи племето, което не успее да задържи по-дълго коша си във въздуха. Иван показа изключителна издръжливост и не остави никакви шансове на Крика, който не издържа на тежестта и се предаде.

След играта Митьо побърза да оправдае загубата с предварителна стратегия, според която спечелената бутилка ракия ще попречи на Минданао да се подготвят за утрешната игра за имунитет. След победата Койчев дори за миг не забрави за предварителната си стратегия за гонене и сподели, че Иван за пореден път е доказал, че е най-силният в племето и трябва да си тръгне.

Това определено не беше денят на Любен, който в един ден като лидер загуби две изпитания, а с това - и доверието към себе си. След като успяха да победят в сутрешната игра Минданао взеха за заложник Кирил, който веднага използва престоя си в противниковия лагер, за да създаде нови коалиции след сливането на племената.

Дали обаче бившите от Таяк ще се задържат дотогава ще стане ясно след последния цикъл преди обединението на племената.