Пазарът на ATCA (Advanced Telecommunications Computing Architecture) приложения  остава доста силен, независимо от спада в индустрията. Това отчасти се дължи на прехода от собствен дизайн към отворени стандарти и готови за употреба „веднага от рафта” градивни елементи, посочиха от VDC Research на конференцията ATCA.

"Подобренията в блейд платформата на AMD са отличен пример за концепцията на градивните елементи. Клиентите, които са внедрили преди това AMD Opteron-базирана ATCA система, имат възможност да разширяват своя проект с лесен ъпгрейд", коментира Ерик Хейкила, директор вграден хардуер и системи във VDC Research.

На конференцията AMD показа последните си технологии за подобряване на мрежовата производителност на блейд сървъри, изградени по стандартите на ATCA.

Четириядрените Opteron процесори с термичен пакет (TDP) 50W и 71W се явяват високопроизводителна и енергоспестяваща платформа за мрежовия и телекомуникационен пазар. Новият сървърен чипсет на AMD с технологии PCI Express 2.0 и HyperTransport 3 позволява изграждане на цялостно решение с подобрени I/O възможности за повишаване на производителността, в сравнение със системите от предишното поколение.

Компанията Diversified Technology, например, предлага блейд сървъра ATC6239, който използва два 45-нм четириядрени Opteron процесори. Разчитайки на тази скалируема платформа, Diversified Technology може да удължи живота на системата и да се възползваме от ценовата ефективност.

Повишената честотна лента на PCI Express 2.0 е полезна за подобряване на пропускателната способност в мрежова среда, когато се съчетае с подходящо увеличаване на броя процесори или процесорни ядра, които да помогнат в насочване на допълнителния трафик.

Четириядреният AMD Opteron пък предлага нужната изчислителна мощ с ниско потребление на енергия – версии 50W и 71W, което е отличен показател за 200-ватовата спецификация на ATCA.