Общината ще осигури 160 000 лв. от собствени приходи за ремонт и благоустрояване на санитрно-охранителната зона в местността “Власов рът”. Предложенето за отпускане на парите бе напревоно от кмета на общината и подкрепено от общинския съвет на редовното заседание, което се проведе вчера. По време на обсъждането на тази точка от дневния ред Георги Георгиев поясни, че средствата ще се разходват за подобряване на достъпа, вертикалната планировка, изграждане на помещение за персонала и за външен ремонт на резервоарите за питейна вода в м. “Власов рът”.

“В момента полагаме 1500 метра полиетиленов водопровод, който ще стигне до началото на кв. “Изток” и средата на ЖК “Васил Левски”. Близо 4000 м водопровод остава да подменим в двата квартала, за което ще търсим финансови средства.
Новата пречиствателна станция, която може да пречиства 80 литра вода в секунда, ще бъде включена в цялата водопроводна мрежа и ще намали капацитета на пречиствателна станция „Чеканица”, която до сега пречистваше с 40 л/сек в повече от мощността си. Това означава, че ще се подобри качеството на водоподаването не само в двата квартала, а и в целия град.  Ако ВиК не чака само на общинския съвет, а извади 20 000 лв. от собствени средства, за да смени кварцовия пясък във филтрите, качеството на водата ще се подобри още повече”, каза кметът Георгиев.

Според съветника от “Атака” Антон Стоянов средствата за ремонт и благоустрояване на санитарно-охранителната зона са значителни. Той поиска да се запознае с актовете, от които е видно за какво ще бъдат ръзходвани парите.

“Разбира се, че може да се запознаете с документите. Аз нямам притеснения, че парите се изразходват нецелесъобразно. Кметът не злоупотребява със средства на общината”, заяви в отговор Георги Георгиев.