Акцията "Светлина" на КАТ, на Съюза на българските автомобилисти и Съюза на производителите на автомобили в България започва от 1 ноември. Шофьорите от понеделник ще могат да правят безплатни прегледи на автомобилите си в сервизите на СБА, които се намират в повече от 70 пункта в страната.
Говорителят на КАТ Красимир Костов съобщи на пресконференция, че акцията ще се състои на два етапа. Първият ще бъде от 1 до 8 ноември, когато контролните органи ще насочват вниманието на водачите да проверят изправността на своите автомобили, а от 9 до 20 ноември ще започнат и да ги санкционират за нарушенията.
От КАТ призовават младите водачи и пешеходците да бъдат особено внимателни през есенно-зимния период. Красимир Костов посочи, че през този период от всички загинали при катастрофи пешеходците са около 36%.
Секретарят на Държавната обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков каза днес, че хората продължават да загиват по един и същи начин по пътищата през последните няколко години. По думите му скоростта е тази, която убива. Кесяков призова шофьорите да намаляват с пет или 10 км скоростта на автомобилите в населените места през есенно зимния период. Той посочи, че един процент
намаляване на средната скорост е равен на три процента по-малко жертви по пътищата.
Главният секретар на СБА Емил Пенчев даде като пример Финландия. По думите му в тази страна през зимния сезон шофьорите са задължени да намалят скоростта си с 25 км в час. Това според статистиките понижава с 20% случаите на катастрофи и с 40% - загиналите при произшествия.
Пенчев каза още, че София е европейският град с най-много загинали пешеходци. Той посочи, че в града се наблюдават фрапиращи случаи като този майки да пресичат "Цариградско шосе" с детски колички и двегодишни деца, оставени без надзор, да изскачат внезапно на улиците.
Красимир Костов напомни, че глобата за управление на автомобил с износени гуми е 50 лева, с неизправни светлини - от 50 до 150 лева, при създадена опасност, а за шофиране без вериги - 20 лв. и отнемане на пет контролни точки. 
Източник: bTV