Около 50 000 българи се предполага, че са носители на новия грипен вирус A(H1N1), 277 са доказаните до момента лабораторно случаи на вируса в страната. Това съобщи в предаването „Седмицата" на Дарик здравният министър Божидар Нанев. Той обясни, че е решено да не се стига до лабораторно доказване на всички случаи, а при определени симптоми, които са типични за грип, да се приема, че това са носители на грипния вирус.

За да бъде обявена грипна епидемия трябва да има 180-200 болни на 10 000 души, а предгрипна ситуация се обявява при 120-180 болни на 10 000 души. По думите на министъра грипна епидемия е обявена в районите на Никопол и Търговище, а предгрипна е ситуацията във Варна, Габрово и Ямбол.

Според министъра около 40-50 000 души у нас може да са носители на вируса, а досега има двама починали, които обаче са имали доста придружаващи заболявания. „Не бива да се създава излишна тревога и паника, но и не бива да подценяваме опасността", каза министърът. „Новият грипен вирус е видоизменен грипен вирус „А" и нека не плашим хората, като го наричаме свински грип", обясни Нанев.

„Всеки ден случаите ще нарастват, но това не означава, че разликата и отношението ни трябва да бъде по-различно", категоричен беше той. "Нека медицинската оценка е основна и водеща, а не да говорим за цифри, които предизвикват напрежение", допълни той.

В момента държавата имала възможност до осигури антивирусни препарати за около 200 000 българи, но с предвидените пари за купуване на още препарати до Нова година реално ще могат да се посрещнат нуждите на близо 2 милиона души в най-лошия случай. Освен в болниците препаратите ще бъдат доставени и в аптечната мрежа.