Малко повече от 150 журналисти от София и страната направиха своите предложения за номинации за Мъж на годината. Те включиха в личните си класации имената на 111 мъже и 6 жени. Сред тях има най-много политици и спортисти, след това журналисти, актьори, музиканти, режисьори, бизнесмени.

Най-много точки събраха световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, капитанът на националния отбор по футбол Димитър Бербатов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов /по азбучен ред/. За тримата номинирани за Мъж на годината може да се гласува до 26 ноември.

26-годишният Детелин Далаклиев е един от най-младите мъже, попадали някога в ТОП 3 на конкурса. Звездата на "Манчестър Юнайтед" Димитър Бербатов пък за втора поредна година е в челната тройка. През 2008 той се размина с отличието, тъй като посетителите на този сайт предпочетоха класацията да оглави волейболистът Пламен Константинов. Номинацията на Цветан Цветанов може да се възприема като завръщане на политиците сред основните играчи в конкурса.

Десетката на Мъж на годината 2009 се допълва по азбучен ред от: Божидар Димитров, Васил Вълев, Георги Костовски, Иван Кожухаров, Матей Казийски, Силвано Пранди и Симеон Дянков.

26-годишният Детелин Далаклиев е един от най-младите мъже, номинирани някога за Мъж на годината. През септември капитанът на националния ни отбор по бокс стана световен шампион в категория до 54 кг. Златният му медал e първият за страната ни от 14 години насам.

За Димитър Бербатов това е втора поредна номинация. Миналата година той не успя да оглави класацията, въпреки че се превърна в най-скъпия ни футболист, заради трансфера си в "Манчестър Юнайтед". През 2009 Бербатов е в ТОП 3 заради успехите си в отбора, доброто си представяне с националния екип и факта, че стана татко на момиченце.

Номинацията на Цветан Цветанов може да се възприема като завръщане на политиците сред основните играчи в конкурса. През юли Цветанов оглави Министерство на вътрешните работи и получи поста вицепремиер. В момента, от новото правителство, той е министърът с най-висок рейтинг.