Почти всички европейски държави – без България и Полша – направиха заявка за ваксини срещу новия грип преди изобщо да бъдат изобретени. Това каза депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В напредналите държави се случва така. Предното правителство не го направи. Това е въпрос на здравна политика. Сега е въпрос на бърза реакция от страна на Министерски съвет да се реши бързо вноса на тези ваксини”, коментира той. „Най-важното в случая е информираността на населението. Липсата на достатъчно информация, довежда до паника. Хората трябва да знаят, че този грип почти по нищо не е различен от сезонния грип. Трябва да се вземат всички онези мерки, които касаят здравословния начин на живот. Тези мерки трябва да бъдат увеличени десетократно. Не трябва да се всява паника сред хората”, коментира Шарков.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ припомни, че МС днес ще разгледа въпроса за внос на ваксина за новия грип. Така ще се даде ход за внос на ваксината в страната. Сега сроковете са направени така, че грипът да отмине, а ваксината все още да не е доставена, коментира той. Според депутата борбата с грипа минава през хигиената и редовното миене на ръце. По думите му, за да се предпазим трябва да избягваме да посещаваме места, които събират много хора като кино и театър. Той добави, че и хората с намален имунитет трябва да се пазят, тъй като са по-податливи на заболяването. Иванов добави, че не бива да се прекалява с консумацията на алкохол. По думите му и нередовният сън може до доведе до по-лесното заразяване от грипа.
Хората, които почувстват първите симптоми на грип, да не ходят на работа или на места, където има много хора. Самолечението е лошо, каза Иванов.