От управителите на общинските болници единствено д-р Филип Филев е направил изказване по време на работната среща на премиера Борисов, министър Дянков и министър Нанев с управителите на общинските и държавните болници. Д-р Филев е запознал управляващите с резултатите от работата на ботевградската болница, както и с проблемите, които произтичат от здравната реформа. След като изслушал управителя на местното лечебно заведение, Бойко Борисов е заявил: “След като болницата в Ботевград обслужва толкова много хора, тя остава”. Това сподели д-р Филев пред наш репортер. Той каза още, че след срещата е обнадежден за съдбата на ботевградската болница.

Реформата тече по критериите, които са одобрени. Чухме много предложения и спорове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус". Имаме готовност и го правим - да се разглежда болница по болница, спешен център по спешен център, заяви Борисов. Всеки месец ще се провеждат подобни срещи с представители на лечебни заведения от цялата страна. Там, където спецификата на населеното място е такава, че лечебното заведение не отговаря на изискванията се обмисля, да се даде буферен срок от година и нещо, за да отговорят болниците на критериите.
Предвидени са 350 - 400 млн. лв. от резерва да отидат в НЗОК. За свършена работа ще се плаща месец преди да изтече предходният, обясни Борисов. Там, където държавата не си е изпълнила ангажимента при хемодиализа, където не се е плащало, ще се плаща за свършена работа. Така например Ботевградската болница са дотирали 160 000 лв. за хемодиализа. Целта е така да направим реформата, че никой да не пострада. Имаме готовност с тези 350 - 400 млн. лв. да отговорим на свършената работа, каза Борисов.
Ще се вслушаме и в нашите партньори от опозицията, много внимателно слушаме опозицията какво говори. Там, където ни се даде конкретен пример, имаме готовност да решим проблема, заяви той. Не искам да се атакува реформата за това, че някъде може да се случи инцидент. Не искаме да застрашим живота и на един гражданин, обясни премиерът.