20 години МВР е било убивано по един или друг начин. Това заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев в предаването „Седмицата" на Дарик. Бяха направени поредица от експерименти и това доведе до един социокултурен феномен на незачитане на държавността. В МВР работят хора, които са част от нашето гражданско общество и няма начин всичко от около 60-те хиляди полицейски служители да са толкова културни, възпитани, каза още Калин Георгиев и допълни, че в момента МВР прави всичко възможно, за да се освободи от хората, които пречат за по-добрата и ефективна работа на министерството. Според него, промяната на съзнанието на служителите в министерството е една от основните цели на политическото и професионалното ръководство на МВР

Калин Георгиев съобщи в ефира на Дарик, че похитителите на двете момичета, които вчера бяха задържани в плевенското село Бъркач, са планирали да убият отвлечените в случай на неуспех. Той добави, че публичността пречи при разкриването на отвличания.

Калин Георгиев: „Похитителите са замислили една сложна за тяхното съзнание комбинация, включително парите са искали да ги преведат по банков път през четвърто лице. Не бих искал да коментирам специално технологията на отвличанията и взаимоотношенията ни с близките и роднините на жертвите, но за всяко едно отвличане ние имаме информация, друг е въпросът какво казваме на журналистите. Отказвам да коментирам с каква техника разполагаме, какви средства притежаваме и с какви неразполагаме и какви ще си купим скоро, защото не желая да давам допълнително информация".

По повод твърденията на Тодор Батков, че служител на ГДБОП е свързан с т.нар „казанска афера" главният секретар на МВР заяви: Чакаме да получи някакво формално разпореждане от прокуратурата или самият Батков официално да ни уведоми, за да започнем официална проверка по случая".

По повод обещанието на новото правителство да се прекрати практиката за разпространението на наркотици в районите на училищата, Калин Георгиев заяви, че в различни региони на страната и в София се правят проверки и акции за разпространението на наркотици около училищата.

На въпрос има ли наркопласьори в Първа английска гимназия Калин Георгиев заяви:

„При всички положения директорът на училището трябва да познава кварталния и офицера от детската педагогическа стая, който отговаря за училището и ако не го познава, това ще е много лош професионален показател за оценката на работата на кварталния и на офицера. Аз ще проверя каква е ситуацията".

По-късно главен секретар Калин Георгиев се включи в ефира на Дарик да съобщи какво е показала проверката:

„Разговарях с директора на Първа английска гимназия г-н Иван Костов, който за мое учудване ми назова името на директора от Детска педагогическа стая, с който всяка сутрин се виждат. Каза, че се познава лично с госпожа Раймундова, това е името на нашия офицер. Познава лично районния инспектор, който всяка сутрин ходи в 7 часа преди децата. За още по-голямо мое учудване ми каза, че често забелязва патрул на КАТ, който стои на "Дондуков", така че да дава на децата да пресичат безпрепятствено и да вразумява шофьорите, които обичат да карат по-бързо. Костов е подавал данни за разпространение на наркотици около гимназията. Работили са, проведени са няколко операции. Няма наркопласьори около училището по данни на децата и учителите на Първа английска гимназия към момента".