Британски учени са провели интересно изследване за това как съвременният човек избира любовта. Оказва се, че стереотипът “силен самец - плодовита самка” не винаги работи. Психолозите от университета в Ливърпул (University of Liverpool) са предложили на участниците в ново изследване фотографии, обработени на компютър. Променяйки размера на носа или брадичката, те са правели лицето на едни и същи хора да изглежда по-мъжествено или по-женствено.

Резултатите от допитването, цитирани от BBC, показват, че повечето съвременни жени не предпочитат типа “младия Шварценегер”, а по-скромно изглеждащи мъже. Изключение правят само жените, определяни като красавици, т.е. тези, които са убедени в своята привлекателност.

Според автора на изследването д-р Тони Литла, по-малко сексапилните жени изпитват притеснения от флиртовете на техния избранник с други жени.

Мускулестото лице с квадратна брадичка в нашето съзнание се свързва с високо ниво на тестостерон, който както е известно прави от мъжа мъж във всеки смисъл на думата.

Въпреки, че този хормон свидетелства за добър генофонд, неуверените представителки на слабия пол не рискуват да започнат връзка с такъв мъж. Те предпочитат миловидните и нежни мъже, тъй като ги асоциират с верността и грижовността.

Фактът, че мъжката половина от човечеството предпочита красавици с големи очи и малко носле, отдавна не е тайна за учените. Тези признаци всъщност говорят на мъжкия пол за това, че жената е способна да ражда здрави деца. Затова на мъжете, участвали в изследването, са били предложени за оценяване на привлекателността фотографии на влюбени двойки. Резултатите показват, че изборът зависи от лицето на мъжа, на когото “принадлежи” дамата. Ако той прилича на лидер, той е предпочитан от мъжете, а неговата дама се оценява като привлекателна.