Всички сме чували възгледа, че активното общуване в социални мрежи като Facebook или Twitter "не може да замести" истинската комуникация и че това по-скоро води до изолация, отколкото представлява смислено взаимодействие с хората. Някои от нас категорично споделят това мнение.

Ето, че казусът е станал обект на научни спорове и дори се е намерило кой да обори горното становище с научни доводи. Любопитното е, че аргументът идва от академичните среди на САЩ - страната, за чието население най-усилено се твърди, че е подвластно на тенденция на нарастваща социална изолация.

Изследване, осъществено от школата по комуникации Аненберг към Университета в Пенсилвания разбива описания "стереотип" и твърди, че потребителите на Интернет и мобилни телефони имат по-голям и по-широк социален кръг в сравнение с тези, които "устояват" на технологичното изкушение, съобщава Internet News.

Изследователите са събрали отговорите на около 2500 американци и са установили положителна зависимост между потреблението на технологиите и разширената "мрежа за дискусии", която учените дефинират като "мрежата от хора, с които индивидът се чувства комфортно да говори по важни за него въпроси".

Оказало се, че хората, които ползват интернет и мобилни телефони, имат осезаеми социални предимства. Например потребителите на мобили телефони - според проучването - имат мрежа от приятели средно с 12% по-голяма от тези, които не използват технологиите активно.

Сред респондентите, които си споделят снимки онлайн и боравят с програми за моментален обмен на съобщения (ICQ, Skype и др.), и двете групи се оказали хора със социални кръгове, средно с 9% по-големи от тези на хората, които не боравят с технологиите.

Проучването изследвало още голям набор от въпроси, свързани с взаимовръзката между активното използване на технологиите и различните аспекти от общуването в "аналоговия" свят като например участието в общности, ходенето на гости на съседите и прекарването на време на "старомодни" места като паркове и ресторанти.