Живот има дори на 19 километра под земята, показа ново изследване, съобщава изданието Space.com.


Бактерията, открита там, вероятно е съществото, поставящо рекорд за най-дълбоко местоживеене.


Изследването на границите на живота е важно, както само по себе си, така и за проучването на възможностите за възникване и съществуване на живот на други планети, където условията са по-сурови.


"По-голямата част от изследванията съобщават за микробен живот не по-дълбоко от няколко километра", казва Филипа Стодард от Департамента по геофизика на Йейлския университет.


"Ако приемем, че данните ни са верни, те значително разширяват представите за разпространението на живота в земната биосфера".


Стодард и колегите й са проучили скали на остров Лопес в северозападната част на щата Вашингтон. Те са открили оголена скала, съдържаща жила от минерала арагонит, която се е придвижила до земната повърхност при геологични процеси преди милиони години. Учените са установили, че скалата съдържа необичайно високи нива на леката форма на елемента въглерод, която обикновено се произвежда от микроби, отделящи съдържащото въглерод съединение метан.


Най-вероятното обяснение е, че форми на живот, които са съществували дълбоко под земната кора, са оставили въглеродните следи. Тези микроби са били на дълбочина, където е трябвало да се справят с екстремни температури и налягане - драматична проява на издръжливостта на живота и способността му да оцелява и при непосилни условия.


"Мисля, че резултати като нашите са изключително окуражаващи за възможността за живот на други планети", казва Стодард. "Колкото повече научаваме за екстремните условия на нашата планета, толкова повече се убеждаваме колко издръжлив е животът".