По прогнози на Световната здравна организация пандемията на новия грипен вирус А /H1N1/ ще продължи около две години, след това вирусът може да се проявява по-слабо, както обичайните сезонни грипове, каза в интервю за БТА акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

Според него се предполага, че пандемията на вируса ще продължи около две години, като е възможно да има до две вълни на разпространение през първата година. Така е било през зимния сезон в южното полукълбо - или през месеците юли и август на тази година, отбеляза микробиологът.

Акад. Гълъбов посочи, че след тези предполагаеми две години разпространението на А /H1N1/ ще бъде намалено и чрез прилагането на ваксините срещу него.

На въпрос защо новият грипен вирус засяга предимно младите хора, след като и хората над 35 години също не са го срещали през живота си, микробиологът каза, че имунологичната памет у хората над 60 години дава известна защита, която се изразява в по-ниска заболеваемост и в по-лекото му протичане. При младите и при хората във възрастта до 40 години се наблюдава т. нар. цитокинова буря или свръхреакция на имунната система, посочи акад. Ангел Гълъбов.

Той отбеляза, че най-уязвимите групи спрямо новия грипен вирус са децата, бременните, пълните хора и хората със заболявания на дихателната и на сърдечносъдовата система. Понякога при новия вирус има и стомашно-чревни симптоми.

Клиничната картина на А /H1N1/ и на сезонния грип е общо взето идентична и се характеризира с внезапно начало - с висока температура, с болки в мускулите и с други прояви на т.нар. оксидативен стрес, обясни микробиологът. Според акад. Гълъбов към пандемичния грип е чувствително цялото население на Земята, въпреки, че е налице все пак имунологична памет в известен процент от заразените.

На въпрос дали е необходимо да се приемат препарати за засилване на имунната система, директорът на Института по микробиология смята, че е подходящо приемането на "Esberitox N" в продължение на целия период на епидемията. Препаратът е на билкова основа, съдържа екстракт от три растения и има доказана ефективност като имуностимулатор при вирусни инфекции на дихателните пътища. Данни за този препарат са публикувани в елитни научни списания, каза акад. Гълъбов.

Попитан дали България не закъснява спрямо другите страни със снабдяването с ваксини срещу новия грипен вирус, акад. Ангел Гълъбов каза, че не знае кога е била направена заявката от Министерството на образованието. Естествено, изпреварват ни страни, в които се произвеждат ваксиналните препарати, добави той.