От началото на месец март започва имунизацията срещу новия грипен вирус А (H1N1), т.нар “свински” грип. Ваксината е осигурена от Министерство на здравеопазването и е безплатна за населението. Всеки желаещ може да се имунизира при своя личен лекар. Ваксината се прилага в две дози, през минимум 21 дни и осигурява имунитет срещу грипен вирус А (H1N1)  в рамките на една година.
Имунизацията е препоръчителна за лица с висок риск от заболяване: бременни жени и лица на възраст над 6 месеца - с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит. Поставянето на ваксината при бременните жени се извършва след предварителна консултация с акушер – гинеколог. Ваксината е препоръчителна и за определени професионални групи - медицински персонал, служители на Министерство на отбраната, МВР, Министерство на транспорта и др.
 Ваксината е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Нежеланите ваксинални реакции са леки, с кратка продължителност и подобни на тези, предизвикани от другите противогрипни ваксини. Най-често се наблюдава болка, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, понякога повишаване на температурата, втрисане, неразположение и умора. Може да се появи хрема, главоболие, замайване, болки в гърлото, в ставите и мускулите. Наблюдаваните нежелани реакции след втората доза са по-малко в сравнение с първата доза. Лицата с изразени нежелани реакции след поставяне на ваксината следва да се обърнат към личните си лекари.