Само за седмица случаите на грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с около 4500, съобщават от Министерство на здравеопазването. 260 на 10 000 души са заболелите в страната от новия грипен вирус към момента. Същевременно аптеките масово продават антивирусните препарати за лечение на A /H1N1/ без рецепта, показа проверка на изпълнителната агенция по лекарствата.

В столична аптека фармацевт продаде препарата Реленца на инспектор от агенцията, без да поиска рецепта и без да му издаде касова бележка. И днес в аптечната мрежа не можеше да се намери медикамента Тамифлу.

Инспекторите по агенцията по лекарствата без проблем си закупиха антивирусния препарат Реленца, без да предоставят рецепта на фармацевта. Собственикът на аптеката не пожела да коментира защо извършва това нарушение, но ето каква беше първата му реакция: Всички проверяващи, като влезнат се правят на много страшни.

„Ние не се правим на страшни, просто ни е неприятно, когато има нарушение, на какво да се усмихнем?, попитаха инспекторите. „Продадохте Реленца-та без да поискате рецепта, значи няма какво да говорим".

Глобата, която ще трябва да плати собственикът на аптеката, е от 1000 до 3000 лева. Продажбата на лекарства без рецепта поставя в риск здравето на хората, които ги купуват, обясни Светлин Спиров, инспектор от агенцията:

"Колегата в качеството му на гражданин си го закупи. Не му бяха дадени никакви указния как да го прилага. Именно това е целта и да предпазим населението от опасността от самолечение. Приемаме, че е масова практика, доста често се случва".

Според Дора Агайн, коят е дин от фармацевтите в аптеката, нарушението, което са извършили, не е фатално: „Не, не мисля, че е толкова фатално, тъй като даваме подробно обяснения кое и как трябва да се използва. Специално за Реленца и Тамифлу страничните ефекти са много по-малко, отколкото на Ремантадина".

А знаете ли, че това е незаконно?

Знам, че е по лекарско предписание. Не винаги има време - хората бързат, нервничат.

На въпрос има ли проблем с липсата на другия антивирусен препарат Тамифлу в аптечната мрежа, инспектор Спиров отговори: „В момента е заредена аптечната мрежа, имам сведения от днес".

Въпреки твърденията на инспектора Тамифлу и днес не можеше да се намери в аптеките в столицата.