Директорът на дирекция “Бюро по труда” – Ботевград Владимир Атанасов отговаря на въпроси, които наши читатели са задали анонимно във форума на botevgrad.com.

За кои групи безработни ще важи обучението с ваучери?

По Приоритетна ос 1 на оперативната програм “Развитие на човешките ресурси" могат да се включат: дълготрайно безработни лица, безработни младежи, жени отсъствали дълго време от работа поради майчинство, безработни лица над 50г., безработни лица без образование или с ниска степен на образование и без специалност и квалификация, лица изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”, уязвими етнически групи, неактивни лица, търсещи работа.
По Приоритетна ос 2 на оперативната програма могат да се включат:
заети /т.е. работещи в момента/ лица, ръководен състав на фирми и организации.

Какво обучение ще има в сферата на културата и творческите изяви?

Постановлението не предвижда предоставянето на ваучери за обучение за придобиване на професионална квалификация по професии в сферата на културата и за творчески изяви.

Кога практически ще стартира осъществяването на този проект?

Най-вероятно от началото на 2010 година.

За какви професии и компетентности  става въпрос?

На този етап Агенцията по заетостта не предвижда ограничение на професиите, но тук те не могат да бъдат изброени, тъй като са повече от 100. За тях ще може да се информирате на място от трудовите посредници на Бюро по труда – Ботевград.
Допустимите компетентности са: общуване на роден език, общуване на чужди езици, математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите, дигитална компетентност, умение за учене, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество, културна осъзнатост и творчески изяви.

Кой от Вашите служители обслужва освобдените работници от “Кремиковци”?

Организацията на работа в Бюрото по труда е направена така, че всички трудови посредници са компетентни в рамките на наличната информация да обслужват освободените от "Кремиковци" АД, а не само и специално цитираната служителка /Гълъбинка Йончева/.

Предстои атестация на служителите Ви, г-н Атанасов?

Атестирането на служителите от Бюрото по труда няма връзка с материала за 251 ПМС/2009г.