Ще се плаща данък за имоти с данъчна оценка над 1680 лева, решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси с промяна в Закона за местните данъци и такси, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението е на Националното сдружение на общините и на работната група към комисията.
Целта е малките общини да получат повече приходи с облагане на имоти с по-ниска стойност. Досега данък се дължеше за имоти с данъчна оценка над 2520 лева. Председателят на комисията Менда Стоянова заяви, че за имоти близки до настоящата оценка от 2520 лв. се плаща данък в размер 10-20 стотинки, а данъкоплатците получават съобщение за задължението си на стойност 45 стотинки.
Срещу предложението се обявиха депутати от БСП и ДПС.
Депутатът от Коалиция за България Александър Радославов заяви, че проблемите на малките общини ще се решават с облагане на малките данъкоплатци и това ще доведе до брожение в малките населени места. Освен това парите, които ще се привлекат няма да са много. Администрирането ще е повече, допълни Румен Овчаров.
Менда Стоянова заяви, че например в Община Смолян има 87 населени места с повечето от 37 400 броя имоти до 2520 лева, тоест повече от една трета от недвижимите имоти не плащат данък. Румен Овчаров заяви, че с промяната в цялата област Смолян приходите ще се увеличат със 700 лева, които като се разделят на общините в областта ще се получи число, което няма да реши инфраструктурните промени.
Депутатите отхвърлиха две предложения за отпадане на промяната и приеха предложението на работната група.