Провалът на преговорите за Косово предизвика най-силното напрежение на територията на бивша Югославия от 1999 г., когато войните, съпровождали разпада на Югославия, завършиха точно в Косово, пише британският "Гардиън".

Докато Косово при договаряне със САЩ и ЕС се готви едностранно да провъзгласи независимост, Сърбия подготвя план за действие да попречи на тази независимост.

Според "Гардиън" ще има и дрънкане с оръжие, блокади, затваряне на границите, отмъщения срещу страните, които признаят независимостта на Косово и потресаващи телевизионни кадри с колони сръбски бежанци.

Очаква се в началото на следващата година независимостта на Косово да бъде призната първо от Вашингтон, а скоро след това и от големите страни членки на ЕС, докато по-малките ще направят това по-късно.

От своя страна британският "Таймс" пише, че след краха на преговорите за статута на Косово призракът на новата война е надвиснал над Балканите.

Докато косовските албанци заплашват, че ще провъзгласят независимост, Сърбия, която смята Косово за своя люлка, предупреждава, че това може да предизвика безредици на целите Балкани, които още носят следите от конфликтите през 90-те години.

Евентуално едностранно обявяване на независимост на Косово ще принуди останалите държави да заявяват дали признават независимостта.

Това според "Таймс" може да пробуди старите балкански духове, съпровождали разпада на бивша Югославия.