След като младежите на Балкан измъкнаха победата при гостуването на Рилски спортист Самоков със 105-103 след продължение в мач от първенството на дублиращите отбори, няколко часа по-късно с успех се поздрави и мъжкият тим. Зелените наложиха волята си над домакините  насред кокетната Арена Самоков и заслужено ликуваха след 80-74 в тяхна полза.

Близо 300 ботевградчани станаха свидетели на успеха на мъжкия тим при първата среща на двата отбора в новото съоръжение. В началото обаче нещата тръгнаха зле за "Балкан". Играчите от основната петица - Любомир Лилов, Радев, Янюшевич, Мартин Маринов и Наков, започнаха със серия от осем халосни стрелби. И поне още толкова пъти те допуснаха играч на "Рилски спортист" да се озове сам под коша. Затова разликата в полза на домакините след първите 10 минути бе 8 точки - 23-15, а бе достигнала и до 10 в осмата минута. А можеше да бъде и по-голяма, ако баскетболистите в бяло-синьо не бяха пропуснали няколко пъти сами под коша, като в това отношение се отличиха най-вече започналият като титуляр младок Ваклинов и новият янки Бърджис.

През втората четвъртина "балканци" заиграха значително по-добре в защита, пооправиха и мерника си и разликата постепенно бе доведена само до 4 точки преди голямата почивка - 42-38. В последната атака зелените имаха шансове да изравнят, но вместо това допуснаха топката да им бъде отнета и самоковци вкараха необезпокоявано. Много силно бе включването на Иван Лилов, за когото се предполагаше, че няма да бъде хвърлен толкова рано в битката. Радев печелеше двубоите с по-високите с по 10 см от него американци, спокойствие, но и острота в атаката на Балкан внесе и все още невъзстановеният Йордан Бозов, който пропусна последните две тренировки на отбора.

Изключително оспорвана и интересна бе третата част, в която Балкан догонваше през всичките десет минути, но така и не можа обърне резултата. Все пак след половин час игра Рилецо имаше аванс само от 1 точка - 57-56.

Съспенсът обаче тепърва предстоеше. Кулминацията му достигна 2.52 мин преди края, когато Балкан за първи път излезе напред  - 69-68,с кош на Йордан Бозов. Домакините веднага върнаха две точки, но в следващата атака момчетата в зелено отново успяха за 71-70 минута и половина преди сирената. А когато оставаха 47.2 секунди, авансът им вече бе 3 точки - 75-72. Два последователни тайм-аута на треньора Александър Тодоров дадоха възможност на домакините на два пъти да вкарат топката от централната линия. Защитата на Балкан обаче на два пъти принуди гардовете на Рилецо да сгрешат. Всичко стана ясно 10 секунди преди края, когато на таблото светеше 78-74, след това с два точни фаула балканци фиксираха крайното 80-74 и узакониха по-добрата си игра в тази среща. Не им попречиха дори странични фактори, като този, че десетина пъти две лазерни устройства бяха насочвани право в очите на някои играчи, като братята Лилови, Бозов и Райков.

Мнозина възприеха победата на Балкан като изненада, някои дори я нарекоха голяма. Но всичко това бе плод само на предварителните очавания, а не на реално показаното в този мач.

Изключително силен мач направи Атанас Радев, който се раздаде докрай в битката с по-високите от него центрове на домакините. Той завържши с дабъл-дабъл, като отбеляза 25 точки и овладя 12 пъти топката под двата коша - 8 пъти в защита и 4 в нападение. Най-добрия си мач след повторното завръщане в Балкан изигра Иван Лилов, който за 27 минути вкара 17 точки, взе 4 борби и отне две топки от съперника. Въпреки че предпазната маска доста му пречи. С майсторство и хладнокръвие отново се отличи Данчо Бозов, вкарал 18 точки, а ръката му не трепна при нито един от изпълнените от него 10 наказателни удара. Изцеди се напълно и Любо Лилов, който има 9 точки до излизането му в края за 5 лични нарушения. С 4 точки е Ценко Наков, а навръх рождения си ден Мартин Маринов започна като титуляр, вкара 3 точки и даде 2 завършващи паса. С по 2 точки са Марко Янюшевич и Илко Нанев.

Най-резултатен за домакините бе Симеон Найденов с 22 точки, но с 20-8 за 2 точки и 11-3 от тройката. Травис Питърсън е с 12 точки и 13 борби, с по 10 са Богдан Боев и Георги Давидов.

Това бе първа победа на Балкан като гост при дебюта му в НБЛ и трета поредна в Самоков. Успехът е с особена стойност за старши треньора Петър Клечков, който миналия сезон бе помощник на македонеца Александър Тодоров в Рилски спортист.

Рилски спортист - Балкан 74-80 (23-15, 19-23, 15-18, 17-24)

Рилски спортист: Найденов 22, Ваклинов, Питърсън 12, Угриноски 8, Боев 10 (Бърджис 8, Давидов 10, Дунович 4, Живкович 0)

Балкан: Л. Лилов 9, Радев 25, Янюшевич 2, Маринов 3, Наков 4 (Бозов 18, Ив. Лилов 17, Райков, Нанев 2, Миленков)

Рефери: Владимир Цеков, Младен Субашиев, Николай Петров

Снимки: Любо Лилов