Софийският градски съд прекрати производството по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки и го върна на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт. Причината е в съществените неточности между предварителното производство и обвинителния акт.

В предварителното производство е посочено, че Ковачки е извършил престъплението посредством фиктивни сделки с декларации и дневници с невярно съдържание. Едва в обвинителния акт прокуратурата посочва, че са били изготвени некоректни фактури с цел да бъдат прикрити задълженията на бизнесмена към държавата.

Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска не счете разминаването между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт за съществено: Не го намирам за такова, но щом съдът го е определил като такова, ще се съобразим с решението на съда.

Защитата на обвиняемия поиска отвод на съдебния състав поради предубеденост. Според адвокат Илиян Василев съдът съзнателно е забавил процеса, след като отложи миналото заседание заради липсата на адекватно пълномощно от страна на юристконсулта на Националната агенция за приходите. Магистратите отхвърлиха искането и конституираха Агенцията като граждански ищец с иск за обезщетение от 16,7 млн. лева, въпреки протестите на защитата.

"Наше право е, това не разкрива лично отношение, когато се нарушават изрични правила, нормално е да реагираме по единствения възможен, допустим от закона начин. Отвода е една от процесуалните форми за реакции и ние го направихме. Може ли да бъде фиктивна една сделка, по която машината, която е закупена е налична, след като тя е там, какво фиктивно има в това", коментира адвокат Василев.

Христо Ковачки е обвиняем в данъчни престъпления за над 16 млн. лева в периода 2005-2008 година. Измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване като така неправомерно е бил получен данъчен кредит.

Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври миналата година. Тогава бизнесменът беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.