Нямам никакво основание да се срамувам от работата си дотук, дори напротив - гордея се. Така кметът на Сливен Йордан Лечков  коментира повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу него и каза, че те се основават на лични жалби. "Прокуратурата е казала "а", трябва да каже и "б". Когато имаш някакви претенции, отиди и ги докажи. Прокуратурата може да повдигне обвинения срещу всеки кмет и по всяко време на денонощието, но просто трябва да ги докаже", каза Лечков и допълни, че ще поиска отвод на Сливенския съд, който ще разглежда искането за отстраняването му от длъжност.

Според него прокурорът Пламен Стефанов проявява активност в момента заради участието му в надпреварата за поста "окръжен прокурор". "Пламен Стефанов като изпълняващ длъжността прокурор и наблюдаващ прокурор в момента подава документи там, където трябва да бъда разследван от неговата кума Ани Дечева във следствието", каза кметът.

Лечков смята, че в атаката срещу него има политически и личен елемент и не изключи нови обвинения след време. Според него служителите на общинската администрация искат да протестират пред прокуратурата и съда в негова подкрепа.

Той изрази съмнение относно достоверността на подписката, събирана срещу него: "Може ли някой да ми каже колко автентични са подписите? Ако бяха 40-50 хиляди подписа, човек да се притесни. Събирали подписи сутеньорите, лихварите и не знам още кой..."

Лечков потвърди, че няма да подава оставка.

Междувременно стана ясно, че Окръжният съд в Сливен ще разгледа във вторник, 20 април, на открито заседание искането на Окръжната прокуратура за отстраняването на Йордан Лечков от заеманата от него длъжност кмет на община Сливен.

Искането за отстраняването бе огласено на 16 април, а мотивите - тъй като повдигнатите обвинения на Йордан Лечков имат за предмет престъпления, извършени във връзка с работата му и за да се осигури обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Окръжната прокуратура повдигна срещу Йордан Лечков седем обвинения по четири текста от Наказателния кодекс.

23 907 подписа срещу кмета Йордан Лечков и срещу народния представител Десислава Танева са събрани за една седмица, съобщиха общинските съветници, организатори на подписката. Копие от подписката, заедно с писмо и искане за среща, ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов, до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, до председателя на парламента Цецка Цачева и до всички институции. Писмото съдържа няколко искания, сред които "да се премахне негласната подкрепа за Лечков, да се извършат ревизии в общината, които да покажат реалното й състояние, да се свали чадъра над кмета и да бъдат прекратени представителните функции на Десислава Танева", обяви съветничката Елена Попова.

Иска се още да бъде даден картбланш на институции като НАП, Сметна палата, ДФК и ОЛАФ, които да извършат реална ревизия на общината, на сделките и на плащанията. Съветниците настояват да се предприемат мерки за стартиране на умишлено спрените или забавени от градоначалника инфраструктурни проекти.

Радостин Русев контрира Лечков за ромските подписи като посочи, че те са 3720 от двете махали в Сливен и събраните подписи са повече от 19 000 гласа за кмета на първия тур на изборите, когато и самият Русев работил за него.

"Какво означава ромски гласове, това е обида за гражданите на Сливен", заяви съветникът Мариян Янков.

"Нито една политическа структура не е заставала за подписката, хората по селата бяха позаплашвани, но благодарение на г-н Лечков се роди гражданското общество", коментира съветникът Петър Димитров.