На този колкото забавен, толкова и безсмислен въпрос, може да се даде що годе смислен отговор. Пък и защо да не си почешем малко езиците - вторник е много подходящ ден за това.

Най-тежкият елемент на съвременната глобална Мрежа са персоналните компютри. Според Internet Systems Consortium, в света има около 570 937 778 включени към Интернет РС-та.

Приблизителното тегло на всеки от тях е 40 кг (в тези килограми е включена не само кутията на компютъра, но и мониторът и различната периферия). Общото тегло на настолните компютри е толкова голямо, че на фона на него теглото на лаптопите и нетбуците не оказва влияние на крайния резултат.

Да не забравяме също така, че често в конфигурациите се използват и допълнителни компоненти - принтери, скенери и т.н. И така, общото тегло на персоналните компютри, включени към Интернет е 22 837 511 120 кг.

Следващият по важност (като тегло) компонент на Интернет са сървърите. Ако приемем, че един среден сървър тежи 10 кг, то при общото им количество 175 480 931, теглото на цялата популация се равнява на 1 754 809 310 кг.

Разбира се, изчислителните системи, както възловите елементи (сървъри), така и периферията (персонални компютри), трябва да се обединят в единна мрежа. Основен тип връзка за сега са кабелите, затова трябва да се има предвид и тяхното тегло.

Точна информация за тежината на всички използвани кабели обаче няма, но можем да допуснем, че теглото на цялата система кабели незначително надхвърля теглото на кабела TAT-14, който съединява подсистемите на САЩ, Франция, Холандия, Германия, Дания и Великобритания.

Този кабел е дълъг 15 000 км, което при тегло 5,8 кг/метър прави 87 млн. килограма. Ще приемем тази тежест за теглото на всички кабели в мрежата Интернет.

Следващите в списъка са популярните мобилни апарати, чрез които потребителите влизат в Интернет по безжичен начин. Тук можем да обособим две групи - мобилните телефони iPhone и Blackberries.

Ако се вземе предвид, че количеството продадени от Apple апарати надхвърля 42 млн., тяхното общо тегло е 6 075 000 кг. Компанията RIM е успяла да продаде около 50 млн. телефона с общо тегло 6 800 000 кг.

Останалата част от Интернет се пада на уеб ресурсите, които са лицето на цялата Мрежа и внасят минимален принос в общата картина - електрически импулси, магнитни домени по повърхността на твърдите дискове и други „елементи на глобалната Мрежа с общо тегло около 10 грама.

Е, да сложим чертата. След сумиране на всички представени цифри получаваме следния резултат. Оказва се, че теглото на Интернет надхвърля 498 438 559 990 кг.

Какво пък, Интернет спокойно може да се приеме за осмото чудо на света - по сложност и тегло Мрежата по право може да се счита за един от най-грандиозните проекти на човечеството, при това проект, който е още далече от своето завършване. Така че представените по-горе цифри в бъдеще само ще се увеличават.