Софийска градска прокуратура отново е внесла обвинителен акт срещу бизнесмена Христо Ковачки. Вчера производството срещу него бе прекратено, а делото беше върнато на прокуратурата за отстраняване на несъответствията между предварителното производство и обвинителния акт.

С новото обвинение Ковачки е обвиняем в данъчни престъпления за над 16 млн. лева в периода 2005-2008 г. Измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Пред НАП са били предавани декларации и дневници за покупки с невярно съдържание, с цел да прикрият задълженията на бизнесмена пред държавата.

Разследването срещу Христо Ковачки започна в края на миналата година. Тогава бизнесменът беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева. Впоследствие бизнесменът се опита безуспешно да влезе първо в Европейския парламент, а после и в българския. Тогава се появиха и първите проблеми на Ковачки в неговите сръбски заводи. Работниците там започнаха стачки поради закъснения на заплатите им с няколко месеца. В сръбската преса се появиха и публикации за връзки на бизнесмена с балканския наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам.

Вчера по време на заседание на СГС стана ясно, че в предварителното производство е посочено, че Ковачки е извършил престъплението посредством фиктивни сделки с декларации и дневници с невярно съдържание. Едва в обвинителния акт прокуратурата посочва, че са били изготвени некоректни фактури с цел да бъдат прикрити задълженията на бизнесмена към държавата. Това даде основание на магистратите да прекратят производството и да върнат делото на прокуратурата.