По инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова днес започва петата по ред кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа.

Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за купуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения.

В предишните четири издания на "Българската Коледа" бяха събрани общо 7 384 953 лева, припомня Дарик радио. Подпомогнато беше лечението на над 169 деца. Купени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 5 878 820 лева за над 49 детски клиники и лечебни звена.

М-Тел, Глобул, Вивател и БТК отново се обединяват в подкрепа на инициативата като осигуряват телефонни линии за обаждания и изпращане на SMS. Обажданията и SMS-те ще се изпращат на телефон 1117 - без код за абонати на М-Тел, Глобул и Вивател, както и на телефон 0900 1117 за абонати на БТК. Цената на един SMS е 1 лев.

Дарителската сметка на кампанията е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210 и с банков код BIС: UBBSBGSF, ОББ, клон "Централен". Титуляр на сметката е БНТ.

И тази година дарения ще могат да се правят и в интернет чрез системата за електронни плащания e-pay. За първи път тази година дарения могат да се правят директно с кредитни карти VISA и MasterCard, което прави възможно сънародниците ни в чужбина да могат лесно и достъпно да правят своите дарения.

За първи път по време на кампанията средства ще се набират и чрез продажбата на картички и стикери за автомобили на цена 1 лев.

"Българската Коледа - 2007" има амбицията да помогне на 37 деца. Те спешно се нуждаят от скъпоструващо лечение, което не се поема от Националната здравноосигурителна каса.

Децата, чието лечение се подпомага от "Българската Коледа", се определят съвместно от Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, Министерството на здравеопазването и организаторите на благотворителната инициатива. 11 от децата ще бъдат подпомогнати за първи път, 26 са вече деца на "Българската Коледа" и тя ще продължи да осигурява тяхното лечение.