Бюрата по труда в градовете, в които има висши учебни заведения или клонове/филиали на висши училища, чрез Централата за чуждестранно и специализирано посредничество – гр. Бон, започват приемането на документи на 300 студенти за работа в Германия през лятото на 2010 г.
Кандидатите, студенти в български висши учебни заведения, трябва да са на възраст между 18 и 35 години; редовни студенти без последен курс на семестриално обучение; да имат добри до много добри познания по немски език и да са готови минимум 2 месеца да работят в Германия.

До 8 януари 2010 г. желаещите да кандидатстват трябва да представят в бюрото по труда, където се намира висшето училище, следните документи:
1. Молба (свободен текст) на български език. В нея трябва да се декларира, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се посочват точните начална и крайна дата), а така също, че притежават необходимите средства да финансират сами заминаването си за Германия;
2. Уверение от висшето училище, че младежът е редовен студент и не е последен курс на обучение. Не се приемат уверения, в които данните за курса и семестъра на следване са посочени с римски цифри. В уверението изрично се изисква да е посочено, че лицето не е последен курс на семестриално обучение. Прави се проверка за верността на обстоятелствата, посочени в уверението на всеки студент.

До 15 януари 2010 г. бюрата по труда ще извършат проверка на езиковите познания, като кандидатите се класират според степента на владеене на немски език.
Документите на поименно изисканите студенти се подават от германските работодатели директно в ЦЧСП – Бон.

Сн: Международно висше бизнес училище - Ботевград