Бюрата по труда в градовете, в които има висши учебни заведения или филиали на висши училища, започват приемането на документи от студенти, които желаят да работят в Германия през лятото на 2009 г.
Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 35 години, да са редовни студенти без последен курс на обучение, да имат добри познания по немски език и да са готови минимум два месеца да работят в Германия.

До 10 януари 2009 г., желаещите да кандидатстват, трябва да представят в бюрото по труда, където се намира висшето училище, следните документи: молба (свободен текст) на български език. В нея трябва да се декларира, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция, а така също, че притежават необходимите средства да финансират сами заминаването си за Германия; уверение от висшето училище, че лицето е редовен студент и не е последен курс на обучение.

До 15 януари 2009 г. бюрата по труда ще извършат проверка на езиковите познания и ще одобрят необходимите кандидати в съответствие с утвърдената за всяко учебно заведение бройка. Одобрените студенти попълват формуляри за кандидатстване, които се изпращат в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество – Бон.