От пловдивската полиция предупреждават, че в последните месеци значително са се увеличили битовите кражби и грабежите.

Сред грабежите се отбелязва тенденция все повече да се извършват от млади хора - между 15 и 18 години, и в ранната част на вечерта - между 18 и 20 часа.
Обект на посегателство стават най-често дамски чанти и мобилни телефони на ученици.

Поредица кражби и грабежи са станали и през изминалото денонощие.
Компютри, пари и документи са откраднати през нощта с взлом от магазин в Асеновград.
Сигнала е получен след задействане на охранителната техника в търговски обект на ул."Съединение".

При извършения оглед e установено, че в магазина е проникнато след разбиване на входната врата. Откраднати са 10 лаптопа, 5 монитора и малка метална каса, в която имало фирмени документи и около 20 000.

В един от случаите на битови кражби извършител е тийнейджърка, откраднала пари от магазин за хранителни стоки в града. Касае се взети 200 лева от касата на магазин в ж.р."Тракия". Полицаите са разкрили крадлата - 18 годишна девойка от Цалапица, работничка в магазина.

Криминално проявен и осъждан пък е заловен в момент на кражба също от хранителен магазин на ул."Вратцата" в Столипиново. 23-годишният младеж отново е арестуван с бързо полицейско производство.

Кражба на пари и бижута е извършена от апартамент в Пловдив. Вчера посред бял ден след разбиване на две ключалки на входната врата е проникнато в жилище в ж.р."Тракия", откъдето са откраднати 20 000 лева и сребърни бижута.