Внезапната смърт на поп-певеца Майкъл Джексън го превърна в най-голямата звезда на интернет търсачките тази година. Неговото име е на първо място в списъка на най-търсените неща в търсачката Yahoo за 2009, разбра се днес.

Майкъл Джексън е най-диреното име и в Bing, стана ясно от публикувания вчера списък на нейните "топ 10" за годината. Може да се очаква, че и в резултатите на Google Джако ще оглави листата на най-честите заявки през 2009 г. Нейните "топ 10" се очаква да бъдат публикувани по-късно този месец.

Тези списъци не са нещо много повече от гола статистика, но те са любопитни, защото представляват своеобразен прочит на културния "пулс" на глобалното общество.

Надпреварата на милионите фенове да разберат какво се е случило с Джексън в последните му часове на 25 юни изкачиха звездата до върховете на годишните списъци на най-търсените неща в уеб-търсачките, коментира Асошиейтед прес, която огласи "топ 10" на Yahoo.

Очакванията на пазарните наблюдатели също загатват, че навярно Джексън ще "изкачи" класацията на Google. Толкова много заявки за Майкъл Джексън засипаха Google в първите часове след смъртта му, че уеб-сайтът интерпретира пороя от запитвания като автоматизирана кибер-атака.

И двете класации "топ 10" на Yahoo и Bing за 2009 година показват, че хората се интересуват най-много от знаменитости, случки със знаменитости и разбира се забавления - въпреки болезнените ефекти от най-тежката икономическа рецесия от десетилетия насам.

Освен Джексън в "топ 10" на Yahoo попадат още: (2) "Twilight" - вампирска история, разгърната в два филма, любими на US тийнейджърките и майките им; (4) Меган Фокс, актриса; (8) Ким Кардашиан - част от семейство със собствено риалити шоу по телевизията; (9) NASCAR - автомобилното рали. Това са все "новаци" в челната десетка. Освен тях в нея попадат и "ветерани" като Бритни Спиърс (5), телевизионната поредица "Америкън айдъл" (7) и др.

В Bing челните позиции след първото място на Майкъл Джексън са разпределени между Twitter (2), свинския грип (3) и пазара на ценни книжа (4). Пето и шесто място заемат актрисата Фара Фосет, която след двугодишна борба с рака почина на 25 юни - в деня на смъртта на Майкъл Джексън, и актьорът Патрик Суейзи, който пък почина на 14 септември - също от рак.

Останалите места в челната десетка се поделят между любими на американците ТВ продукции, игри и забавления.