Грижата за устата - зъбите и венците - допринася много повече от това, да направи усмивката блестяща и бяла. Здравето на устата и на тялото вървят ръка за ръка. Добрата орална хигиена и състояние на устната кухина подобряват цялостното здраве, като понижават риска от сериозни заболявания и дори имат отношение към по-добрата паметта в златните ни години. Връзката между здравето на устата и тялото вече е установена научно и доказателствата за това стават все повече.

Никога не е твърде рано да започнете да учите децата си как да се грижат за зъбите и венците си. Този здравословен навик, изграден в детството, ще им се отплати по-нататък в живота. И, ако сте изкушени да пренебрегвате навиците за добрата устна хигиена - миенето с четка, почистването с конци и редовното посещение при зъболекаря... освен всичко друго сте пример на подражание за децата си.

Предлагаме ви 6 причини, заради които здравите зъби и венци наистина ще допринесат за цялостното ви здраве:

1. Повишават самоуважението и самоувереността

Болните зъби и венци често се асоциират не само с неприятна за гледане уста, но и с много лош дъх - толкова лош, че би могъл да повлияе на самочувствието и самоуважението ви. Със здрава уста - без заболявания на венците и без кариеси, качеството на живот също се подобрява - можете да се храните правилно, да спите по-добре и да се концентрирате, без да ви разсейват устните инфекции или болящият зъб.

2. Понижават риска от сърдечни заболявания

Хроничното възпаление на венците се асоциира с развиването на сърдечно-съдови проблеми като например запушване на кръвоносните съдове и удар.

Специалистите все още не се изказват окончателно, че има пряка взаимовръзка между заболяванията на венците и изброените сериозни проблеми, но редица изследвания потвърждават тази вероятност. Резултатите от тях подсказват, че здравето на устата помага да защитим цялостното здраве на организма.

3. Запазват паметта

Хората с възпаление на венците (подути, кървящи венци) се представят по-зле на тестове за проверка на паметта и други когнитивни умения. При проведено изследване пациентите с гингивит дали значително по-лоши резултати най-вече на два теста - забавен вербален отговор и изваждане - умения, които използваме всекидневно.

4. Понижават риска от инфекция и възпаление на тялото

Лошото здраве на устата се свързва с развитието на инфекции и в други части на тялото. Според изследванията, лошата устна хигиена и периодонталните заболявания се асоциират дори с развитието на пневмония. Бактериите в устата могат да се придвижат в белите дробове и да причинят инфекция или да влошат вече налични проблеми.

Друго изследване е установило връзка между заболяванията на венците и ревматоидния артрит - автоимунно заболяване, което причинява възпаление на ставите. Експертите твърдят, че механизмът на разрушаване на съединителната тъкан при заболяване на венците и ревматоиден артрит е сходен. Балансираното хранене, редовното посещение на зъболекаря и добрата орална хигиена помагат да се понижи рискът от загниване на зъбите и заболяване на венците. Общият съвет е зъбите да се мият поне два пъти на ден и да се почистват с конец веднъж дневно. Използването на антибактериална паста за зъби или вода за уста също помага за понижаване в устата на броя бактерии, които причиняват гингивит.

5. Помагат за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар (и при наличие на диабет)

Хората с неконтролиран диабет често страдат и от заболяване на венците. Ако човек е диабетик, организмът му се справя по-трудно с инфекциите, включително с тези на венците.

Специалистите са установили, че при наличие на диабет, е по-вероятно да се развият и сериозни проблеми с венците. Това пък допълнително затруднява контролирането на нивата на кръвната захар.

Ако се намали рискът от гингивит, като се поддържа здравето на устата, това помага на контрола върху кръвната захар, което е така важно при диагноза диабет.

6. Помагат на бременните жени да износят плода до термина

Бременните нерядко страдат от възпаление на венците. Някои изследвания предполагат, че има връзка между заболяването на венците и факта, че бебетата се раждат преди термина и с ниско тегло.

Не всички проучвания доказват наличието на пряка зависимост, но поддържането на добро здраве на устата със сигурност е най-доброто решение. Затова общият съвет е при бременност да посещавате редовно своя стоматолог - като част от грижите, предшестващи раждането. Може да приемате това и като за добро упражнение как да служите за пример на бъдещото си дете.