Много болки и нарушения на подвижността в ставите могат да бъдат свързани с такава безобидна и всекидневна процедура, каквато е миенето на зъбите, посочва статия в специализираното издание Journal of Bone and Mineral Research.

Изследванията показват, че например при високи дози на флуор може да възникне т.н. скелетна флуороза.

В частност, при употребата на големи количества флуорирана вода могат да се развият симптоми, наподобяващи артрит. Учените са открили повишено съдържание на флуор в урината, кръвта и костите на пациенти, които си мият зъбите по 5-6 пъти дневно с флуорирана паста.

8 месеца след прекратяването на употребата на пастата за зъби съдържанието на флуор в тъканите и биологическите течности на доброволците се е нормализирало, като са изчезнали също някои прояви на артрит и болки в шията.

Стоматолозите отдавна предупраждават, че неконтролируемата употреба на пасти за зъби с добавен флуор, може за предизвика флуороза, особено при децата до предучилищна възраст.

Пасти за зъби и хранителни добавки, обогатени с флуор, трябва да приемат само хората с висок риск от развитието на кариес на зъбите. Потребителите е добре да знаят и съдържанието на флуор и в питейната вода.

Изследването показва, че около 10% от децата страдат от флуороза на млечните зъби, а 25% употребяват 2 пъти по-голямо количество флуор в сравнение с препъръчителното.