От определено огнище в устата бактериите или отровните им вещества се пръскат продължително време по тялото чрез кръвта през лимфните възли или по продължението на нервите. По този начин дразнителите достигат други органи и могат да причинят тежки възпаления на сърцето, белия дроб, мозъка или ставите.

Често се появяват по-големи гнойни натрупвания например на очите, в черния дроб, дебелото черво или даже инфекции в гърлото и фаринкса или в свързващата тъкан могат да се дължат на бактериите. Ако те се размножават безпрепятствено в кръвта, съществува заплаха от смъртоносно натравяне на кръвта.

Изходните огнища на такива заболявания са често хронични възпаления в областта на корена на зъбите. Те могат да се породят чрез едностранен натиск върху определени зъби или чрез дълбоки кариес-ни ями. Понякога бактериите се крият и в умъртвени зъби (например след лечение на корените), защото там имунната система не може да им навреди, иди се насочват към места, на които е изваден зъб.

Добрата новина е, че това обикновено не се случва мигновенно. Зъбобол, отоци, понякога дори температура и удебелени лимфни възли на долната част на устата и гърлото често са признак за такива бактериални огнища.

При подобни оплаквания човек веднага трябва да отидете на зъболекар. Той може да му изпише антибиотик или да направи коренолечение, например.

При спешност трябва да се извади зъбът. Ако бактериалното огнище е отстранено, опасността от инфекции е уловена. Но ако вече съществува, произтичащите от това заболявания се обаждат.