Представителите на силния пол понякога са като децата: те не могат да си направят сандвич или опържат яйца. Така ли е наистина? Може би те само успешно се преструват, опитвайки се да убедят жената в своята кулинарна неспособност?

Пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му. Така са ни учили нашите баби и майки. Много жени вярват на тази банална мъдрост и полагат неимоверни усилия в кухнята. Омъжвайки се, те се стараят да изненадат мъжете си с всекидневното разнообразно меню, състоящо се от първо, второ и трето, но за съжаление на получават от тях никаква благодарност. И в това няма нищо странно: мъжът просто свиква с тези грижи и приема готвенето от страна на жената като обичайно явление.

Но понякога се налага жената да замине някъде. Загрижена за своя съпруг тя може да сготви предварително няколко тенджери, които да постави в хладилника - така благоверният й няма да гладува.
Но ако няма време за това, тя просто ще му даде ценни указания как да си направи супа, опече пържола и т.н. И заминава.

Какво вижда при своето завръщане? Мъжът изглежда добре - той не е умрял от глад. В хладилника има следи от ястията, които той си е приготвил. И жената разбира, че нейната половинка не е кулинарен профан, а човек, който просто е криел тези свои умения.

Защо преди това той не е проявявал този свой талант? Вината може да не е само у него, а и у родителите, които са го възпитали така и са му внушили, че мястото на жената е в кухнята, а на мъжа - на дивана пред телевизора.

Какво да се направи в този случай? Мъжът трябва да се научи на самостоятелност и разделение на труда.

Най-добре е да се уточнят „правилата на играта", например:

1. Никой не е длъжен да готви, ако не иска.
2. Готви този, който се връща пръв от работа (който е по-малко уморен или някакво друго условие)
3. Ако и двамата съпрузи са уморени, те поръчват храна за вкъщи, отиват на ресторант или просто хапват сандвичи или някаква консерва.
4. 1-2 пъти седмично съпрузите приготвят заедно някакво интересно и необичайно ястие. Процесът на готвене сближава партньорите не по-малко от ходенето на кино или пътуването в друг град.
5. На никого не е забранено да прави кулинарни изненади (точно обратното - това силно се поощрява), състоящи се в неочаквана празнична трапеза.

Можете да си съставите и списък на собствени правила. Главното е те да бъдат ясно формулирани, а освен това и вие, и вашият съпруг да сте съгласни с тях. Тогава първата крачка към освобождаването на жената от кухненското робство е направена.

Разбира се, тази ситуация не може да се прилага във всички семейства. Има такива, където мъжът изцяло е поел ангажимента за приготвянето на храната и жената се радва на плодовете на неговия труд. На такива щастливки може да се завижда - както е известно мъжете са най-добрите готвачи! Но мъжете кулинари, освен създаването на шедьоври в кухнята, трябва да имат време, за да изкарват и пари...