Съкращенията в Българската армия трябва да бъдат сведени до минимум. Това заяви във Варна президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов. Според него програмата за модернизация на армията има нужда от оптимизация.

„Очевидно е, че на този етап не можем да изпълним всички онези амбициозни цели, които сме си поставили", коментира Първанов. Според него е нужен много строг контрол на разходване на средствата в армията, защото това вероятно не е било така в предишните години на прехода. „Необходимо е да се прецени и състоянието на нормативната база. Там има достатъчно ресурс и това беше нашият съвет към министъра на отбраната", каза още президентът.

Във връзка с инцидента със загиналите в Крумовград деца Георги Първанов заяви, че контрол над боеприпасите трябва да има не само от страна на армията, но и в самите социални домове. Според президента ако такъв контрол имаше, нямаше да се стигне до подобен инцидент.

По думите на президента по отношение на контрола над боеприпасите има висока степен на дисциплина. Много строги мерки са взети след случая с избухналите в Челопечене боеприпаси.

„Бих желал сроковете за излизане на страната от финансовата криза да са по-кратки. Усещането ми обаче е, че 2010 г. ще премине под знака на кризата", каза още във Варна президентът Георги Първанов. „Искрено се надявам да има обща политика на институциите, за да не се допусне най-пострадали да са общините. Именно те ще бъдат един от големите буфери на кризата в тази тежка ситуация", коментира още той след среща с варненския кмет.

Президентът отказа да коментира изказванията на Яне Янев по негов и на премиера адрес с обяснението, че е несериозно да го прави в деня, в който отбелязваме 100 години от рождението на Никола Вапцаров.

В морската столица президентът участва в тържествено събрание-концерт във Фестивалния и конгресен център по повод 100 години от рождението на поета Никола Вапцаров. Организатор на събитието е Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров". То е най-старото техническо училище в България, открито през 1881 г. в Русе като Морско училище  за обучение на машинисти и огняри. През 1900 год. е преместено във Варна. В периода 1926-1932 г. в него учи и Никола Вапцаров. През 1942 год. учебното заведение получава статут на специализирано висше морско училище. Името на поета приема през 1949 г.