Повече съкращения в Българската армия няма да има. Това заяви военният министър Николай Цонев във Варна.

Цонев посочи, че се очакват допълнителни приходи за социалната програма на Министерството от продажбата на военни имоти.

Днес на пристанище "Варна-Запад" Николай Цонев получи за системата на отбраната 52 автомобила „Хамър". Автомобилите са дарение от САЩ. 20 от тях са с повишена защита, а 2 са санитарни.

Дарението е на стойност около 16 милиона долара и е от Фонда за солидарност на правителството на САЩ за страните, участващи в коалиционни операции в Ирак и в Афганистан.

На церемонията присъстваха и посланикът на САЩ Нанси Макълдауни, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев и висши военни.

От 1993 г. до сега Министерството на отбраната е получило повече от 130 милиона долара по програмите за чуждестранно военно финансиране и за международно военно обучение на САЩ.

Получените средства са насочени към подготовка на личния състав на БА, за изпълнение на Целите на силите и за повишаване на оперативната съвместимост с армиите на страните-членки на НАТО.

Припомняме, в петък военният министър коментира очаквания бюджет 2009 като „нормален" в частта си за армията. По думите му предвидените средства ще бъдат достатъчни.