Сигурно сте чувала, че не трябва да разказвате на мъжа си за предишните си обожатели, не трябва да говорите лошо за свекървата, не трябва да споделяте своите сърдечни преживявания...
Значи ли това, че съпругата трябва постоянно и изразително да мълчи в присъствието на мъжа? Разбира се, че не.
Просто не говорете по тези теми. Представителите на силния пол обичат да слушат дамите, когато те им казват... ласкави думи и им правят комплименти.

Много хора смятат, че щастливите съпрузи не могат да имат тайни един от друг. Това мнение е погрешно. Специалистите са категорични, че някои неща вашият съпруг е по-добре да не знае.

Семейни психолози дават следните съвети:

1. Никога и при никакви обстоятелства не разказвайте на мъжа си за предишните си връзки. Още повече - не изпадайте в никакви подробности! В очите на мъжа вие трябва да бъдете чиста и непорочна. А всеки мъж по натура е собственик. Когато разбере за вашите предишни връзки (при това няма значение колко време преди срещата ви с него), той може да се усъмни във вашата вярност и да стане ревнивец.

2. Никога не упреквайте мъжа, че в определен момент, той няма работа и се налага вие да го издържате. Това е удар под кръста, тъй като всеки мъж желае да бъде глава на семейството и да е способен да го изхранва.

3. За свекървата си можете да говорите добри думи или ...много добри думи. При никакви обстоятелства не признавайте на мъжа си, че не изпитвате особена любов към неговата майка, дори самият той да не се изказва за нея много ласкаво.

4. Ако ви е целунал приятелят на вашия съпруг, не споделяйте това с благоверния си. По-добре поговорете с "верния" приятел и поставете нещата на мястото им. Не забравяйте, че приятелството между мъжете е нещо сериозно.

5. Вашите мечти трябва да си останат ваши. Никога не разказвайте на половинката си за обектите на вашите желания. Ако ви се е харесал някой мъж, запазете тайната за себе си.

6. Никога не подхвърляйте темата за раздяла, освен ако вече не сте готови за развод. Колкото по-често говорите за нея, толкова по-бързо тя ще настъпи.

И все пак за какво можем да говорим със съпруга си? Нима жените, за да запазят отношенията, трябва постоянно да държат езика си зад зъбите?! Разбира се, че не. Мъжете обичат да слушат жените, особено когато те им правят комплименти.

Психолози твърдят, че комплиментите за жените са само думи, нищо не значеща дежурна фраза. Но за мъжете те са силен стимул за действие. Освен това, навреме направеният и умело формулираният комплимент притежава огромна възпитателна сила. Ласкавите думи са необходими на мъжа, както въздуха. Но все пак, не трябва да прекалявате. Твърде прехваленият мъж скоро започва да гледа заобикалящите го ... отвисоко. Или по-лошото - той може да ви заподозре в липса на искреност. Или пък най-лошото - да ви повярва, да реши, че ви превъзхожда и да започне да се оглежда за по-достойна от вас.
Затова всичко, което говорите, трябва да бъде добре обмислено и с мярка. Комплиментът трябва да бъде тънък и изискан - т.е. обектът да не разбере защо на него му е толкова приятно във вашата компания.

Тайните на изкусния комплимент:

1. "Как те намерих такъв?!" (запазете "глупак" за себе си). По-често разпитвайте съпруга си, защо той е такъв, какъвто е. Той ще реши, че проявявате искрен интерес към неговата персона и ще започне с ласкави думи да обяснява защо е толкова забележителен. А за мъжа няма по-голяма награда!

2. Показвайте му, че не нуждаете от неговите съвети. Мъжете са невероятно горди, когато жените признават тяхната компетентност по всякакви въпроси. Искайте съвети как да постъпите в различни ситуации и винаги търсете предлог да му обясните защо искате от него съвет. "На мен просто ми е нужен твоят съвет, опит и умението ти правилно да преценяваш нещата...".

3. Научете се на изкуството да се възхищавате не на самия човек, а на това, което той харесва. Вместо за заявите "Какъв невероятен вкус имаш!", по-добре кажете:" Вратовръзката ти е толкова красива...... - избрана е с невероятен вкус към ризата?"

4. "Ти си моят идеал". Сравнявайте мъжа с тези хора, които са ви много скъпи. Например "Напомняш ми на моя баща. Той винаги беше за мен образец на подражание и мой най-добър приятел". За мъжа няма по-голямо ласкателство от това. Ако наистина много обичате баща си и не можете да си причините да кажете това, измислете си някой любим вуйчо.

5. Критиката също трябва да бъде поднесена под формата на комплимент. По този начин вие ще постигнете много по-голям възпитателен ефект, отколкото ако изразявате претенциите в пряк контекст. Например... "Само човек с артистичен дух може да създаде такъв приятен хаос". Опитайте се да скриете сарказма в гласа си.

6. Правете комплименти не само на мъжа си, но и на шефа си. Ако ваш клиент ви похвали в присъствието на шефа, скромно свели очи кажете:" Благодаря! Каквото и да казвате нашето ръководство умее да си подбира кадрите". Веднага ще забележите как ще започнете да се издигате служебно.

Няма ситуация, която да не може да се украси с комплимент и да се спечелят допълнителни точки в очите на мъжа!
Така че, не жалете силите си! Още повече, че така наистина ще развиете креативността си. Внимавайте какво казвате и тогава  мъжът до вас ще се чувства като крал, а вие - като неговата единствена кралица.

Освен ако не сте от онези жени, които знаят, че да са кралици си зависи само от тях.