Колкото по-уморена се чувствате след работа, толкова по-силна е съблазънта да се приберете в къщи, за да прекарате една спокойна вечер пред телевизора. Ако това се повтаря всеки ден, вие рискувате постепенно да се самоизолирате, да останете без приятели и да заживеете в постоянна самота.

Това е твърде опасно: с времето човек, живеещ по този начин, все по-трудно започва да става от дивана, дори когато му се иска да го направи, докато в един момент установи, че вече дори и не иска... Подобно поведение е знак, че ви е обхванала пълна апатия.
Как да си избавим от тази апатия и да направим живота си отново активен и пълноценен?

Ако проблемът не се е задълбочил твърде много, вие можете да използвате следните начини за да активизирате живота си:

- След работа се обадете на своя приятелка и се поразходете. Важното е да не се прибирате първо у дома си, защото вероятно ще останете там и отново ще прекарате една пасивна вечер.

- Проявете фантазия! Вместо веднъж седмично да ходите в едно и също кафене, разберете какво интересно става в града. Много галерии и музеи работят след 18 часа, а в тях също има кафенета. Съчетайте полезното с приятното: приобщете се към изкуството, а след това се отпуснете на чаша топло мляко или чай.

- Поканете приятелка на театър или кино, там където и на двете ще ви е приятно. Ако не получите удоволствие от мероприятието, вие няма да имате стимул друг път отново да отидете където и да било. Купувайте си билетите предварително: така вие няма да размислите и да си останете у дома.

- Ако наистина не можете или не искате да отидете никъде след работа, поканете у дома си приятели. Разбира се, не е необходимо това да става всяка вечер.

-Ако сте свикнали с живота си, подреден в рамките "работа -дом" и имате много малко приятели, а вашето обичайно състояние е самотата, вие трябва да предприемете сериозни мерки. Първата е да изследвате собствените си интереси. Колкото по-дълго време лежите пред телевизора, толкова по-малко ще бъде вашето творческо настроение. Може би сте обичала да рисувате, но сега "не ви стига времето"?

В действителност, вие имате свободно време, но предпочитате да го прекарвате пасивно. Запишете се на някакъв курс. Общуването с хора, които имат интереси сходни с вашите, ще ви помогне да прогоните апатията, да си намерите нови приятели и отново да се влеете в живота.

Ако нямате никакво желание да се промените и да си потърсите нови приятели, задължително трябва да разберете причините за това. Голяма е вероятността да страдате от депресия. Твърде опасно е да оставите всичко така, както си е - по-добре се опитайте да станете по-уверени в себе си.

Ако не искате да потърсите помощ от психолог, опитайте се да си помогнете сама. Първо помислете коя черта от вашия характер е най-привлекателна за хората, а след това планирайте действията, които могат да я укрепят и развият.
Това ще бъде първата ви стъпка към промяната.

Запомнете, че най-важното е да започнете. След първите няколко стъпки, вие ще се влеете в активния живот и всичко ще стане по-лесно и по-просто. И съвсем скоро ще забравите за скучните вечери пред телевизора!