На 9 декември преди 20 години е открит Ловния дом в Етрополе. Снощи ЛРД „Орел” в Етрополе отбеляза тази годишнина с подобаващо се тържество.
За честването на годишнината бяха дошли много ловци, членове на ловните дружинки, председателите и представители на дружинките от селата. Дойдоха още кметът на Общината инж.Богомил Георгиев, бившият кмет Чавдар Крачунов, заместник-директорът на Етрополското горско стопанство Иван Лаков. Народният представител Емил Делчев се присъедини към тържеството малко след започването.
Началните думи бяха на председателя на Ловно-рибарското дружество „Орел” Николай Николов, а секретарят на дружеството Антон Николов разказа история около придобиване на Ловния дом за нуждите на ловците и риболовците от Етрополе и общината. Може да се каже, че той е живата история по подготовката, изграждането и откриването на сградата в сегашния й вид.
Ето в резюме това, което той разказа на тази среща.
Дружеството „Орел” е основано през 1897 година от тогавашните учители в Етрополе. През 1924 година е ушито и знамето, като на освещаването му е присъствал и Н.в.цар Борис ІІІ. От тогава е идеята и решението на ловците да си построят ловен дом. В началото на 30-те години на миналия век блокът е построен в центъра на града, там където сега е блок „27 ноември”. Съгласно новият за тогавашното време градоустройствен план на града трябваше да се построи споменатият блок и това налага ловният дом да бъде съборен. Дружеството е обезщетено с место за нов дом в м.”Ичковото”. По-активно по този въпрос се заработи от към 1982 година. До построяването на тази сграда седалището на Дружеството беше местено от едно място на друго из града. Въпреки, че предприятията можеха да предоставят средства за построяването на нова сграда, въпросът се протака още няколко години.
В това време, в чест на 90.та годишнина на ЛРД през 1987 година, успяхме да направим стрелбището. Една година след тържеството по повод на годишнината Етрополското дружеството е закрито и прехвърлено към Ботевград. Това амбицира тогавашното ръководство и дружеството е възстановено отново. Лично ген.Русков идва в Етрополе да обяви възстановяването му. На срещата с него е поставен отново и по-категорично въпроса за Ловен дом. Генералът не одобрява мястото на „Ичковото”, защото Ловният дом трябва да бъде в центъра на града. След оглеждането на няколко сгради около центъра, се стига до идеята и до решението за построяването на тази сграда. С доброволен труд на ловците и риболовците и с финансовата подкрепа на някои от предприятията строителството е завършено и на днешната дата преди 20 години е открит и предоставен на своите стопани. Ощинското ръководство в лицето на секретарят на партията и Чавдар Крачунов-председател на ОбСъвет също подкрепя и подпомага строителството.
След актуването тогава на сградата за общинска собственост, от тази година с помощта на народният представител Емил Делчев и кмета на Общината инж.Богомил Георгиев статуквото й е възстановена и тя е вече собственост на ЛРД „Орел” Етрополе.
За своя принос в построяването на Дома бяха наградени със Златна значка Цветана Маринова Трифонова, Христо Георгиев Христов и Венелин Иванов Маранов. Значките и диплом към тях връчи председателят на Дружеството Николай Николов.
С кратко приветствие към присъстващите се обърна кметът на Общината инж.Богомил Георгиев.